Een aanbetaling doen voor markiezen?
Ga je markiezen bestellen dan moet je hier natuurlijk ook voor betalen. De betaalmethode verschilt wanneer je persoonlijk de bestelling doet en bespreekt in de showroom van de leverancier, dan wanneer je de markiezen online bestelt. Er wordt eigenlijk weinig om een aanbetaling gevraagd, maar in sommige gevallen kan dit wel voorkomen. Hier lees je wat je kunt verwachten met betrekking tot aanbetalingen als je markiezen koopt.
Geen aanbetaling
Eigenlijk vragen leveranciers van markiezen bijna nooit een aanbetaling. Als je deze online bestelt en bij je thuis zonder montage of andere service laat afleveren, dan betaal je net zoals wanneer je een ander product online zou aanschaffen. Vaak is dit gewoon het volledige bedrag. Bestel je de markiezen, maar wil je deze ook laten installeren door de leverancier, dan betaal je vaak niets totdat de klus is afgerond en jij tevreden bent. Ga je naar een showroom waar je samen met de leverancier na een consultatiegesprek een overeenkomst afsluit, dan is een handtekening onder het betalingsplan vaak voldoende. Eigenlijk kun je er dus vanuit gaan dat je in de meeste gevallen geen aanbetaling hoeft te doen als je een markies of markiezen aanschaft.
Wel een aanbetaling
Er zijn enkele situaties waarin het wel mogelijk en ook vanzelfsprekend is dat de leverancier je vraagt om een voorschot.
- Maatwerk: laat je jouw markiezen van tevoren op maat maken, dan zal de leverancier een aanbetaling kunnen vragen. Deze moeten dan volledig voor jou en van het begin af aan worden samengesteld voordat ze komen om ze te plaatsen. Hierin gaan tijd en materialen zitten en veel meer dan wanneer je standaard markiezen bestelt die al op voorraad zijn. Ook zal de leverancier met een markies zitten die ze niet of moeilijk kunnen verkopen als je vroegtijdig afhaakt. Een aanbetaling is hier dus een garantie van jouw betrouwbaarheid.
- Betalen bij aflevering: bestel je je markiezen online, zonder montageservice, dan heb je soms ook de optie om betalen bij aflevering te kiezen. De leverancier moet dus met je bestelling naar je toe rijden voordat deze geld hiervoor krijgt. Als je een grapje hebt gemaakt en een verkeerd adres hebt opgegeven, dan zal hij hiervoor tijd en arbeidsloon kwijtraken. Om dit te voorkomen zal de leverancier dan vaak een aanbetaling vragen, zodat hij in ieder geval zijn kosten gedekt krijgt mocht er toch een probleem ontstaan bij het afleveren.
- Een grote bestelling: wil je dure markiezen bestellen in grote hoeveelheid? Dan zal je bestelling duizenden euro’s bedragen. Leveranciers vragen regelmatig een aanbetaling als de kosten voor jouw bestelling hoger uitkomen dan een bepaald bedrag.
Aanbetalingen en betrouwbaarheid
In geen geval zou de hoogte van de aanbetaling meer dan 25 procent van het betaalbedrag moeten betrekken en dit dan alleen in bovenstaande situaties. Vraagt een leverancier wel meer, dan moet je op je hoede zijn en de afbetaling laten dekken door middel van een verzekering. Bespreek dit met de leverancier en wordt dit geweigerd, zoek dan een andere. Een te hoge aanbetaling kan namelijk duiden op financiële problemen en gaat de leverancier failliet voordat jouw werkzaamheden zijn voltooid dan is je aanbetaling ook weg.