Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Markiezenwijzer.nl Informatie, tips en vrijblijvend advies over markiezen
Markiezenwijzer.nl

Checklist markiezen

Markiezen vallen onder de algemene noemer ‘zonwering’ en worden vaak gekozen om hun functionaliteit maar ook om hun esthetische kwaliteiten. Markiezen zijn zonneschermen die je voornamelijk gebruikt om de zon uit je woongedeeltes te weren. Ze worden gekenmerkt door de bolle vorm en vaak gesloten zijkanten, waardoor ze een beetje doen denken aan ijswinkels op vakantie. Wil je ook een beschutte plek buiten creëren, dan zijn markiezen een minder goed idee. Ben jij geïnteresseerd in dit type zonwering, dan kun je de volgende checklist gebruiken om je te oriënteren op de verschillende mogelijkheden.

Check 1: Het type markies

De eerste keuze die je maakt is het type markies dat je zou willen hebben. Deze keuze heeft invloed op de prijs, op de functionaliteit en op het uiterlijk van je markiezen. Vaak worden er drie modellen aangeboden.

  • Standaardmodel: dit is de goedkoopste optie. De markies heeft de vorm van een kwartcirkel en de lengte van de uitval is hetzelfde als de hoogte. Een nadeel aan dit type is dat je moet bukken om er onderdoor de kunnen lopen.
  • Klapmodel: dit is de duurste optie die je hebt. Klapmodellen hebben de vorm van een kwartovaal en de uitval is dus groter dan de hoogte. Daardoor steekt de markies verder uit, maar komt hij tegelijkertijd ook hoger te hangen en kun je er gemakkelijker onderdoor lopen.
  • Petmodel: het petmodel bestaat eigenlijk uit een achtste van een cirkel met daaraan een klein luifeltje. De uitval is dus kleiner dan de hoogte, omdat het niet zo ver uitklapt als de andere soorten. Dit type markies is duurder dan een standaardmodel, maar heeft een erg interessante vorm en je kunt er gemakkelijk onderdoor lopen. Zoek je een markies die er net iets anders uitziet dan de rest, dan is dit een goede optie.

Check 2: de bediening

Vervolgens zal je een beslissing moeten maken over de bediening. De keuze is tussen handmatig (door middel van een handslinger of draaistang) of elektrisch. Uiteraard is handmatig veel goedkoper en minder gevoelig voor storingen. Elektrisch is echter veel gemakkelijker en hier heb je vele mogelijkheden. Een simpele bediening met een wandschakelaar en eventueel een tijdschakelaar is niet erg veel duurder, maar wil je een draadloze bediening via een afstandsbediening of een app, dan ben je al snel meer kwijt.

Check 3: de bovenkap

Deze keuze is optioneel, maar vaak wordt wel aangeraden om een bovenkap aan te schaffen. Dit is een box waarin de markies wordt opgeslagen als deze dicht is. Dat betekent dat hij niet nat kan worden en er zich dus minder gauw schimmel en aanslag zal vormen. Dit heeft weer als gevolg dat je de levensduur van je markies aanzienlijk verlengd. Je hebt vaak de keuze tussen een houten kap, een aluminium kap en een kunststof kap. De keuze die je maakt is afhankelijk van je budget, van het uiterlijk dat je wilt bereiken en van de mate van onderhoud dat er nodig is. Kunststof heeft de beste prijs/kwaliteit verhouding, maar kies je voor hout of aluminium, dan doe je dit voornamelijk om een bepaald uiterlijk te realiseren.

Check 4: extra opties

Nu je besloten hebt welk type markies je wilt aanschaffen, welke bediening je nodig hebt en of je een bovenkap wilt laten plaatsen, kun je kijken naar de extra diensten die je nodig hebt van de leverancier. Wil je de markiezen zelf opmeten of wil je dat uitbesteden? Wil je een speciaal soort doek laten toevoegen of wil je de markiezen bedrukken? Wil je een standaardmaat gebruiken of wil je je markiezen voor jou op maat laten maken? Heb je behoefte aan een onderhoudscontract, zodat je de maximale levensduur van je markiezen zal kunnen krijgen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen en die direct de prijs beïnvloeden. Hierna ben je echter wel klaar, en kun je overgaan op het plaatsen van je bestelling.

Check 5: de montage

Nadat je alle gegevens hebt ingevuld of doorgegeven aan de leverancier, moet je besluiten of je de montage zelf wilt doen of dat je hier de montagedienst van de leverancier voor wilt gebruiken. De montage van markiezen is goedkoper wanneer de bediening handmatig is en wanneer de markiezen niet erg groot zijn. Op hoogte monteren is vaak duurder, maar de prijs per markies gaat naar beneden als je er meerdere tegelijkertijd laat monteren. Vaker dan niet wordt de montage uitbesteedt, omdat je hiervoor toch gaten moet boren in je gevel. Ook zal je uiteraard geen garantie ontvangen over de montage als je de markiezen zelf plaatst. De meeste leveranciers bieden hun eigen montageteam aan of kiezen voor een van hun partners in jouw regio. Heb je voldoende doe-het-zelf ervaring en heb je hulpkrachten ter beschikking, dan kun je zo’n 15 procent besparen door de installatie van de markiezen zelf te doen.

 

Offertes voor markiezen ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers