Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Markiezenwijzer.nl Informatie, tips en vrijblijvend advies over markiezen
Markiezenwijzer.nl

Veelgestelde vragen over markiezen

Heb jij een woning met ramen op het zuiden? Dan weet je waarschijnlijk hoe warm het kan worden binnen als hier in de zomer de hele dag de zon op staat. Zonwering is dan een optie om deze stralen te blokkeren en één van de opties waaruit je kunt kiezen zijn markiezen. Hier vind je veel gestelde vragen over markiezen en bijbehorende antwoorden die je kunnen helpen als je meer wilt weten over dit type zonwering.

Wat zijn markiezen?

Markiezen lijken op uitval zonneschermen. Ze bevatten palen en een doek en je opent ze door de palen van een verticale positie langs de muur naar beneden te bewegen. Markiezen herken je doordat ze rond zijn en doordat de zijkanten vaak dicht zijn. Hierdoor lijken ze een beetje op de zonwering van de ijsjeswinkel op vakantie en kunnen ze het uiterlijk van je woning echt verbeteren.

Waarvoor gebruik je markiezen?

Markiezen gebruik je eigenlijk alleen om de zon te weren uit je woongedeelte. Als zonwering buiten onder een terras zijn ze niet geschikt. De uitval is namelijk kort. Zoek je ook zonwering voor buiten dan kan een knikarmscherm een optie voor je zijn.

Welke modellen markiezen zijn er?

Vaak heb je de keuze uit drie modellen wanneer je je markiezen gaat bestellen.

  • Standaardmodel: het standaardmodel heeft van de zijkant de vorm van een kwartcirkel en de uitval en hoogte zijn gelijk. Dit is het goedkoopste model, maar is onpraktisch als er regelmatig onderdoor gelopen moet kunnen worden.
  • Het klapmodel: een klapmodel heeft een langere uitval dan hoogte en zal daarom hoger uitvallen. De vorm van de zijkant lijkt op een kwartovaal en je kunt hier gemakkelijker onderdoor lopen. Dit is wel het meest dure model.
  • Het petmodel: een petmodel heeft een kortere uitval dan hoogte. Het is ook niet zo ver uit te klappen als de andere twee modellen. Hierdoor ziet het er van de zijkant uit als een achtste van een cirkel met een klein luifeltje eraan. Dit type is dus aan de zijkanten veel opener waardoor je er ook gemakkelijker onderdoor kunt lopen. Qua prijs zit het petmodel tussen de andere twee modellen in.

Uit welke bedieningsmogelijkheden kan ik kiezen?

Wat betreft de bediening heb je twee opties, handmatig en elektrisch. Kies je voor handmatig, dan zal je minder betalen en zal je markies minder gevoelig zijn voor storingen. Wel moet je dan opstaan, elke keer als je deze wilt bedienen. Elektrische bediening wordt gedaan via een schakelaar of een tijdschakelaar aan de muur. Ook kun je voor draadloze bediening kiezen met een afstandsbediening of een app op je telefoon. Dit is natuurlijk veel gemakkelijker, maar zowel de aanschaf, het gebruik en de montage is duurder. Ook is er een veel grotere kans dat een elektrisch scherm in storing zal gaan in de toekomst.

Zal ik wel of geen bovenkap aanschaffen?

Een bovenkap beschermt het doek van je markies als deze is ingeklapt. Dit is erg belangrijk, omdat vocht en neerslag hier anders schimmel en aanslag kunnen veroorzaken. Een bovenkap vind je al voor €100 en kan de levensduur van je markies aanzienlijk verlengen. Het is dus zeker verstandig om deze ook aan te schaffen, zodat het doek van je markies mooi blijft.

Hoeveel kosten markiezen?

Het onderstaande overzicht kun je gebruiken om de gemiddelde prijs voor jouw markiezen mee uit te rekenen. Exacte prijzen vraag je direct op bij de leverancier.

Uitgave Bijzonderheden Prijs per eenheid
De markies zelf Van 1 tot en met 5 meter breed. €350 – €750
De bediening Handmatig of elektrisch. €25 – €400
De bovenkap Optioneel, hierin kan de markies worden opgevouwen. €100 – €350
De montage Prijs afhankelijk van de bediening en de afmetingen. €75 – €150
Opmeetservice De leverancier komt de plaats voor de markiezen opmeten €30 per markies
Hoogtewerken Het montageteam moet de markies op hoogte installeren €20 per markies

 

Offertes voor markiezen ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers